Ablakok passzív házakhoz

Passzívház ablak

A passzívház esetén az ablakok kétféle szempontból játszanak szerepet: Az egyik, hogy az energiaveszteség a nagy üvegfelületek ellenére csökken, a másik pedig, hogy az ablakokon keresztül lehetőség van a napsugárzásnak köszönhetően hőenergiát nyerni.

A kiváló energianyerő Internorm ablakok mindkét kitételnek tökéletesen megfelelnek: 0,4 W/m2K Ug-értékkel és 62 %-os g-értékkel - megfelelő üvegezéssel. Hagyományos ablakoknál összehasonlítva Ug-érték 2 W/m²K. A megfelelő üvegezés mellett figyelni kell az ablaktok szigetelésére, üvegtártó hőhíd képzésére és az ablak falcsatlakozás kialakítására is.

Az üvegezésnél hőhidat a távtartók képezhetnek, ha azok jó hővezetők, mint korábban mindenhol használt alumínium. Ezt a hatást a korszerű termékeknél jelenleg részben a távtartós résznek a profilba minél mélyebb besüllyesztésével csökkenthetjük.

A kiemelkedő hőszigetelésű és mégis kiváló statikai tulajdonságokkal rendelkező Internorm ISO távtartó használatával az Internorm egyedülálló megoldást kínál az ablakok energetikájának további javítására a körkörös üvegezési technológiával együtt (FIX -O-ROUND).

Passzívház ablakokkal szemben támasztott követelmények:

 • kiváló hőszigetelésű üvegezés
 • kiváló hőszigetelésű ablaktok
 • hőtechnikailag optimális üvegtávtartó
 • szakszerű, hőtechnikailag optimális beépítés

Passzívház - egy tartós beruházás

A passzívház télen és nyáron egyaránt egyformán kellemes hőmérsékletet biztosít hagyományos fűtési és légkondicionáló rendszer alkalmazása nélkül. Az ablakokon keresztül érkező napsugárzásból származó, valamint a készülékek és a lakók által leadott hő elegendő, mivel a szükséges hőenergia a passzívházak esetében a hagyományos házak szükségletének 10%-a.

Optimális energiaszükséglet

A fűtési energia igény évi maximum 15 kWh/m² lehet, míg a teljes energiafelhasználás -beleértve a melegvíz előállítását és a villamosenergia fogyasztást- 120 kWh/m² alatti. Egy passzívház fűtési igénye maximum10 W/m², így egy 30m2-es szoba hőterhelése 300W. Személelt példa: egy passzívház 30m2 felületét 10 db teamécses (30 Watt) képes befűteni.

KÉNYELEMÉRZET NÖVELÉSE

Az erős szigetelésnek köszönhetően a meleg a házban marad, és minden környező felület azonos hőmérsékletű. Ezáltal a passzívházakban nem tapasztalható a külső falak sugárzási aszimmetriája (sugárzási veszteség), és az ebből adódó huzatjelenségek sem lépnek fel. Fordított logika szerint pedig nyáron a hőség kívül marad, miáltal elkerülhető a túlhevülés. Így a passzívházban egész évben egyformán kellemes szobahőmérséklet uralkodik.

KÖLTSÉG CSÖKKENTÉS & KÖRNYEZETVÉDELEM

A kiváló hőszigetelés a passzívházak esetében elsődleges szempont. Az akár 90%-os rendkívüli energia-megtakarítás nemcsak a lakók kényelemérzetét szolgálja.  Összehasonlítva egy hagyományos kivitellel, 4000 kg szén-dioxid kibocsátás előzhető meg passzívház kivitellel. Ez nagyjából megfelel  27000 km távolság megtételének egy  6 literes autóval. A lecsökkentett CO2 kibocsátásnak köszönhetően aktívan és lényegi módon hozzájárul az éghajlatvédelemhez.

PASSZÍVHÁZ KÖVETELMÉNYEK

A fő jellegzetessége az amúgy is rendelkezésre álló hőenergia hasznosítása, másként fogalmazva: alapelve a hőveszteség minimalizálása a hulladékenergiák hasznosítása mellett. Ahhoz, hogy egy épület megfeleljen a passzívház követelményeinek, nem elégséges csupán a részelem megfelelősége – az egész több, mint a részek összessége. Az egyes alkotóelemek kölcsönhatása integrált, komplex tervezést tesznek szükségessé a kívánt hármas, alább felsorolt követelmény elérése érdekében:

 • Fűtési igény < 15 kWh/m²a
 • Elsődleges (primer) energiaigény (fűtés/melegvíz/elektromos áram)
  < 120 kWh/m²a
 • Nyomáspróba n50 < 0,6 h-1, azaz 50 Pascal nyomáskülönbség mellett az óránkénti levegőcsere mértéke nem haladhatja meg az épület belső légköbméterének 60%-át.

Egy passzívházban a légkomfort szellőztető berendezés mindig gondoskodik az elégséges friss levegőről. A finomszűrés miatt por és a pollen kívül marad, a levegő minősége a házban mindig kiváló. Sok passzívházlakó nyáron kikapcsolja a szellőztető berendezést és hagyományos módon, az ablakon keresztül szellőztet. A passzívházban alkalmazott szellőztető berendezés friss levegőt fúj be, nem visszakeringteti a lakás levegőjét, mint egy klímaberendezés. A friss levegőt a mélybefúvó egységek úgy juttatják a helyiségbe, hogy az először a plafon mentén áramlik be és egyenletesen, nem érzékelhető sebességgel áramlik keresztül a szobán.

PASSZÍVHÁZBAN ALKALMAZHATÓ ÖSSZETEVŐK

Az összetevők minőségének biztosítása érdekében a Dr. Wolfgang Feist (PHI) független Passzívház Intézet irányadó kritériumokat ír elő a passzívház összetevőkre és a passzívházakra vonatkozóan, és a szabványoknak megfelelő termékeket "Passzívházakban alkalmazható összetevők"-ként tanúsítja.

Az Internorm Nr. 1 a passzívház ablakok terén, és az egyetlen gyártó európában, aki már 9 passzívház tanusítvánnyal rendelkezik a PHI Dr. Feist által.

A Passzívház Intézet tanácsai passzívház építéshez

 • A homlokzat jó hőszigetelése a megfelelő szigetelés által (U < 0,15 W/m²K)
 • Kiváló üvegezés és ablakkeretek, ez által U-érték < 0,80 W/m²K és g- érték  50 % körül
 • Hőhidak elkerülése
 • Nagyméretű ablakok déli tájolása a napaenergia felhasználásáért
 • A szellőztető rendszer által szállított friss levegő passzív előmelegítése
 • A távozó használt levegő hőtartalmának visszanyerése egy ellenáramú hőcserélő által
 • Használati melegvíz felmelegítése megújuló energia felhasználásával
 • Energiatakarékos készülékek használata a háztartásban