A megfelő beépítés

Mitől jó egy beépítés!

Az ablakok és ajtók szakszerű szerelése a tökéletes működés, és a tartós használhatóság előfeltétele.

 A hővédelem, és a tömítettség is nagy szerepet játszik a házépítés, és a felújítás során. Éppen a falazathoz való csatlakozási tartományban kerülhet sor nagyfokú hőveszteségre. A gyakorlat azt mutatja, hogy éppen ezen a területen képződhet kondenzvíz és penészgomba. Ezért fordítson nagy hangsúlyt a megfelelő falcsatlakozására – ez a tökéletes szerelés meghatározója.

 Az ablakainak és ajtóinak beépítését csak képzett személyzetre,  az Internorm minősített  [1st] window partnereire bízza. Ez garantálja a technika legújabb állása szerinti beépítést, ezzel a normák, előírások betartását, és az építés, szerelés során szükséges fizikai alapelveinek figyelembevételét.

A legjobb termék is csak annyira jó, amennyire jó a beépítése!

Amit a szakszerű szerelés garantál Önnek:

 •  eső, és szél bejutása elleni védelem
 •  kiváló hő,- és hangszigetelés
 •  nincsen kondenzvíz képződés az ablak és a falazat közötti fúgában
 •  tartós működés és használhatóság.

Mire kell figyelni a beépítés során:

Fensterschitt: Worauf müssen Sie bei der Montage Acht geben (Grafik)
 1. Szobahőmérséklet, szoba páratartalom: A fallal való összeköttetésnek (réskitöltő fúga) belülről teljesen és állandóan légmentesen zárva kell lennie. Ez megakadályozza, hogy a nedves meleg szobalevegő a fúgába bejusson, lehűljön, és így kondenzvíz, penészgomba képződjön.
 2.  Hőszigetelés/hangszigetelés: A réskitöltő fúga középső szintjét teljesen fel kell tölteni szigetelőanyaggal. Ez a szint veszi át a hő- és hangvédelmet, azonban a szél- vagy nedvesség elleni tömítés funkcióját nem.
 3. Külső levegő hőmérséklet, eső, szél stb.: A falazattal való összeköttetésnek kívülről teljesen és állandóan szél- és esőverés ellen tömítettnek kell lennie. Ezek a követelmények nemcsak az ablakra, hanem az ablakpárkány-csatlakozás tartományára is vonatkoznak.
 4.  Önsúly: A terhelés átvitel tartóblokkokon keresztül történik, a rögzítés pedig keret tiplin, vagy fali horgonyon keresztül (a szegek nem felelnek meg a technika legújabb állásának). A rögzítési távolságok a keret anyagától függnek.
 5. Keretszerkezet/ építmény mozgásai: Eldeformálódás szél általi igénybevétel és terhelés által (arra támaszkodás), és hőmérséklettől függő hossz-módosulások mechanikus rögzítés és távtartó blokkok által felfogandók. Az építmény szerkezetétől függő áthajlásokat (különösen nagy nyílások esetén) terv szerint ki kell oldani – az elemek nem érezhetik meg a szerkezet terhelését.
 
BELÜL egy tömítés választja le a szobaklímát a külső klímától. Ez megakadályozza, hogy a fúga területén kondenzvíz képződjön. Egy tömítőfólia, vagy egy erre bevizsgált tartósan rugalmas szigetelőanyag, mint pl. szilikon alkalmas erre (l. modell példa) A KÖZÉPSŐ, az ablakkeret és a fal közötti tömítést teljesen ki kell tölteni hőszigetelő anyaggal. Ez garantálja a szükséges hő- és hangvédelmet. (l. modell példa) KÍVÜLRŐL a tömítésnek védelmet kell nyújtania szél és eső ellen. Ezek a követelmények nemcsak az ablakra, hanem az ablakpárkány-csatlakozás tartományára is vonatkoznak (l. modell példa).

 

 

Nem az elismert szabályok szerint végrehajtott szerelés következményei

A hibás ablakszerelés nemcsak megnövekedett hőveszteséghez vezet, hanem jelentős párásodás okozta károsodások, huzat jelenségek illetve a hangvédelem lecsökkenése léphet fel. Ezáltal szerkezeti károsodások keletkezhetnek.

Ezek a károsodások akkor keletkeznek, ha az ablakot egyszerűen a falazatba pucolják tömítés nélkül. A meleg, és nedves belső levegő elhatárolódik az ablak és a falazat közötti fúgákban, lehűl, és kondenzvíz képződik. A közeljövőben pedig elkerülhetetlen a penészesedés.

A professzionális szerelés a legújabb technológiák felhasználásával

Modellbeispiel kurze Aluschale Altbau (Grafik)

Minden ablakot a „legújabb technológiák felhasználásával“ kell beépíteni (Ö-Norma B5320, DIN 4108-7 é. VOB C rész, EnEV §5 1 fejezet/tartósan nem légáteresztő – mindig az utoljára érvényes változatban).

 Ez azt jelenti, hogy azokat a szabályokat kell betartani, amelyek mind a gyakorlatban, mind az elméletben műszakilag időszerűek, és megfelelőnek minősítettek. Ezen kívül az energiatakarékosságra, valamint hő-, hang- és páratartalom védelmére vonatkozó törvényi rendelkezéseket is figyelembe kell venni

Modellezett példa a javított szigetelésre, és a hőhíd elkerülésére.

Rövid alumínium héj a hőhidak elkerülésére és az esőveréssel szembeni biztonság növelésére.

 

 

Új építésű házba történő beépítés

Modellbeispiel Innere Abdichtung Neubau (Grafik)

Modellezett példa új építményre

Belső tömítés fóliával

 1.  Hő- ill. hangszigetelés.
 2.  Tömítőfólia kívül, áteresztőbb, mint belül (esőveréssel szemben ellenálló, szélálló).
 3. Sorkapocsléc kívül, vagy előre tömített tömítőszalag, áteresztőbb, mint belül (esőveréssel szemben ellenálló, szélálló).
 4. Tömítőfólia belül (légzáró).

 Beépítési helyzettől függően más alkalmas anyagok is (tartósan rugalmas tömítőanyag, speciális sorkapocsléc stb.) használhatók

.

Tippek és útmutatások a belső klímához

Még ha az Ön ablakai megfelelően, a technika legújabb állása szerint is vannak felszerelve, elfordulhatnak páralecsapódások és kondenzvíz képződések. Ez egy természetes, fizikai jelenség.

Hogyan képződik a páralecsapódás?
Kondenzvíz akkor képződik, ha a nedves, meleg levegő hideg felülettel találkozik. A meleg levegő lényegesen több vizet tud megkötni, mint a hideg. Ha ezután a meleg levegő lehűl (pl. egy ablaküvegen), a levegő felesleges víz-része páraként lecsapódik.

Hogyan kerülje el/csökkentse a páralecsapódást az üvegtáblákon?
A tömör fugák általi optimális hőszigetelés, a szigetelő üvegezés és szigetelőréteg ma nagy szerepet játszik. A nedves, meleg levegő ez által viszont a helységben marad. Ezért a lakóhelységeiben Önnek saját magának kell a páratartalom szabályozásáról gondoskodni – elégséges szellőztetéssel és megfelelő szobahőmérséklettel. Optimális a kb. 20° C –os hőmérséklet kb. 50 % relatív páratartalom mellett, melynek nemcsak a helységekben, hanem az ablak bélésfalaiban is uralkodnia kellene. Minél mélyebbre csökken a hőmérséklet, és/vagy a páratartalom nő, annál inkább pára képződik.,

Hogyan történik a helyes szellőztetés?
Nyissa ki naponta többször öt percre teljesen az ablakait. Eközben gondoskodjon kereszthuzatról, hogy a nedves belső levegő száraz külső levegőre cserélődhessen ki. Noha a belső hőmérséklet néhány percre lecsökken, a hőtárolók, mint pl. fal, mennyezet, talaj, vagy bútorok ezen idő alatt csak minimálisan hűlnek le. A friss levegő gyorsan újra felmelegszik, és az energiaveszteség minimális.

A szakszerű szerelés mellett az Internorm minőségi termékek helyes ápolása, és karbantartása is nagy jelentőséggel bír.